13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrhideea - regina plantelor

Orhideea – regina plantelor

Orhideea este o planta care te atrage prin frumusetea diafana a florilor. Supranumita si regina plantelor, orhideea te socheaza prin aspectul neobisnuit si aparent ireal al florilor sale.


Plante cunoscute inca din antichitate, orhideele sunt raspândite mai ales in padurile tropicale de pe intreg globul. Familia Orhidaceaelor este cea mai numeroasa dintre toate si numara aproximativ 30 de mii de specii. Ele au patruns pe vechiul continent in secolul XVI, aduse de misionari, comercianti sau exploratori. Din cauza dificultatilor intâmpinate de cultivatorii de inceput ai orhideelor, acestea au devenit plante cultivate numai de persoane foarte instarite, care isi permiteau sa refaca macar partial habitatul natural al acestori flori neobisnuite.


La orhidee, frunzele sunt simple si persistente, dar sunt si specii la care frunzele cad la sfârsitul perioadelor de vegetatie. La unele specii frunzisul are un colorit deosebit: verde inchis cu pete gri pe fata superioara si pe cea inferioara culoarea este rosu-violet. La altele sunt catifelate, brun-rosiatice, verde-galbui, unicolore sau cu dungi, cu retele de linii si uneori cu reflexe metalice.


 


Cultivarea orhideelor


 


Florile au o diversitate impresionanta ca forme, marimi si culori. Dimensiunile pot varia de la câtiva milimetri pâna la 50 cm in faza maxima de inflorire.


In functie de specie florile sunt grupate in inflorescente sau solitare. Sunt si specii de orhidee ale caror tulpini ajung la 2 m inaltime si au aproximativ 200 de flori.


Alte specii se cultiva doar in cosuri suspendate pentru ca tulpina si florile cresc in jos.


Biologia orhideelor difera de la o specie la alta, dar toate au o perioada de crestere intensa si alta de odihna. Daca este necesara, transplantarea trebuie facuta la inceputul perioadei de crestere. Perioada de odihna cere udari diminuate. Aceasta se incheie o data cu primele frunze noi care apar pe tulpina. Lumina trebuie corelata cu locurile de origine ale speciei, pentru ca unele adora soarele, iar altele prefera umbra. Atunci când frunzele isi schimba culoarea inseamna ca s-a schimbat nivelul de iluminare.


Când caldura este prea intensa pentru necesitatile plantei, apar arsuri si necroze. Toate speciile au nevoie de lumina atunci când se formeaza bobocii si florile.


 


Inmultirea plantei


 


Daca vreti sa va tineti orhideele la fereastra, atunci alegeti o fereastra catre est sau vest. Ferestrele orientate catre nord sunt ideale pentru speciile de orhidee care prefera umbra, iar cele sudice sunt foarte bune iarna.


Temperatura ideala in functie de specie se incadreaza intre 10 grade C ca limita rece noaptea si 30 grade C ca limita calda ziua. Diferenta termica dintre zi si noapte trebuie sa fie de cel putin 5 grade C, pentru ca ea este necesara formarii florilor.


Apa este un factor important. Trebuie sa se aiba mereu in vedere necesitatile speciei si adaptarile ei. Daca orhideele sunt udate excesiv se vor asfixia. Urmatoarea udare trebuie sa se produca dupa ce solul de la suprafata s-a uscat. Cheia cresterii unei orhidee este alternanta dintre umiditate si seceta.


Solul in care se planteaza trebuie sa aiba un pH usor acid si sa fie compus din pamânt de frunze si ferigi, turba, carbune vegetal, perlit si scoarta de conifere. Reusita consta in alegerea combinatiei de sol de care are nevoie specia dumneavoastra de orhidee. Cea mai simpla metoda de inmultire a orhideelor este divizarea tufei. Aceasta se aplica plantelor bine dezvoltate, dar fara a se afecta estetica si sanatatea acesteia. Orhideele se mai inmultesc prin butasi sau prin seminte.


Atunci când orhideele au vârful frunzelor innegrite, este vorba despre o carenta de calciu. Daca pe frunze apar pete galbui inseamna ca temperatura din aer sau din apa cu care a fost udata a fost scazuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS